Almanya’dan Nasıl Kesin Dönüş Yapılabilir?

2021-06-27 —

Yurtdışında ikamet eden her insan birgün ülkesine kesin dönüş hayaliyle yaşar. Genelde kafa karıştıran kısım ise sosyal sigortalar ve oturum izni işlemleridir. Daha önceki yazılarımızda da sıkça değindiğimiz üzere bu işlemler işin bilinmeyen kısımları olduğu için Almanya’dan kesin dönüş yapacak olan kişilerde tedirginlik yaratabiliyor. Aslında bu durum kategorilere ayırdığımızda rahatlıkla halledilecek birkaç işlemden oluşur. Konuyu iki farklı başlık olarak incelersek;

Almanya’dan Kesin Dönüş İçin İlk adım Oturum İzni

Kesin dönüşe ilişkin haklarınızı mevcut oturum izniniz bakımından değerlendirdiğimizde aşağıdaki hususların göz önünde bulundurulması gerekir;

15 yıldır Almanya’da yaşayan süresiz oturum iznine sahip türk vatandaşlarının esasen altı aydan daha uzun bir süre ile Yabancılar Dairesinden izin alarak oturum haklarını öldürmeden yurtdışında yaşamaları mümkündür. Resmi olarak kesin dönüş kararını uygulamaya koymadan önce (pişman olup geri dönme ihtimaline karşı) süresiz oturum iznine sahip olanlar, bu hakkın kendilerine sağladığı avantajlardan faydalanabilir ve bir süreliğine yurtdışında yaşayarak yerleşme denemesi yapabilirler.

Bu durumu değerlendirdiğimizde 15 yıldır Almanya’da yaşayan vatandaşların Yabancılar Yasası’na göre Almanya’daki hakları saklı kalmaktadır. Bu yüzden Türkiye’ye kesin dönüş yapmadan önce “Buradaki haklarımın saklı kalmasını istiyorum.” diyerek bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesi’den bir izin belgesi almanız kafa karışıklığının önüne geçecek ve kesin dönüş işlemlerinizde kolaylık sağlayacak.

Süresiz oturum izniniz yoksa kesin dönüş yapmanız halinde Yabancılar Yasasına göre tüm oturum haklarınızı ve sigorta prim haklarınız kaybedersiniz. Eğer Alman Vatandaşı değilseniz bahsetmiş olduğumuz konular üzerinde önemle durmanızı tavsiye ederiz.

Sosyal Sigortalar Konusu Önemli

Konuyu emeklilik sigortası bakımından ele aldığımızda;  Almanya’dan kesin tarihine kadar yatan primlerinizi, ya doğrudan Türkiye’de ki SGK’ya aktarılmasını ve daha sonra emeklilik maaşı olarak bağlanmasını ya da o tarihe kadar yatan primlerinizin toplu para olarak size iadesini isteme hakkına sahipsiniz.

Toplu para iadesi seçeneğinde primleriniz, başvuru üzerine öncelikle SGK’ya aktarılır. Prim iadesi hakkından yararlanmak için birkaç şartın yerine getirilmesi gerekir.

– Çifte vatandaşlar bu uygulamadan faydalanamaz. Sadece türk vatandaşları için geçerlidir.

– Bir diğer şart , iki senelik bekleme süresidir. Bu süre içinde herhangi bir işte çalışamazsınız.

– Söz konusu süre dolduktan donra kesin dönüş sebebiyle primlerinizin iadesi başvurabilirsiniz. Başvururken sizden “Abmeldebescheinigung” adı altında ikametinizi sildirdiğinize ilişkin bir belge istenir.

Gerekli şartları yerine getirmeniz halinde gelecekte sigorta işlemleri ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Enver
Enver
3 yıl önce

Slm. 2013 de kesin dönüş yaptım. 37 sene kaldım. 2. Çocuk alman vatandaşı.. Primleri mi aldım nurdan emekli oldum. Çocuklar 12 ve 14 yasında.. Alışamadım… Tekrar gitme imkanı varmı? Tşk