Felemenkçe/Hollandaca İş Başvurularında En Çok Sorulan Sorular Nelerdir?

2022-09-05 —

İş başvurusu ve mülakat, çoğu insan için stresli ve endişe yaratan süreçlerdir. Peki ya mülakatta size tam olarak hangi soruların sorulacağını bilseydiniz harika olmaz mıydı? Ne yazık ki insanların zihinlerini okuyamıyoruz ancak size mülakatlarda en çok sorulan sorulardan bazılarını listeleyebiliriz.

Unutmayın ki, iş başvurularında sorulan sorular, başvurduğunuz kuruluşa/şirkete ve yine başvurmuş olduğunuz pozisyona göre değişiklik gösterecektir.

Bu yazıda size Hollandaca iş başvurularınızda karşılaşabileceğiniz sıkça sorulan sorulara değineceğiz.

Hollandacayı nerede öğrendiniz ve seviyeniz nedir?

Özgeçmişinizde her ne kadar dil seviyenizden bahsetmiş olsanız da bu soru, size yönetilecek ilk sorulardan biridir çünkü başvurduğunuz pozisyondaki en önemli göreviniz dili işlevsel bir şekilde kullanmak olacaktır. Bu nedenle dili hangi şartlarda öğrendiğiniz, seviyeniz ve hatta dili unutmamak için ne tür aktiviteler yaptığınız gibi sorular ile karşılaşabilirsiniz.

Eğer başvurduğunuz kuruluşta Hollandaca bilen bir yönetici varsa, o kişi de mülakat değerlendirme sürecinize dahil edilebilir ve mülakatınızın bir kısmı Hollandaca devam edebilir. Eğer Hollandacayı ana diliniz gibi konuşmuyorsanız, size yöneltilecek sorulara hazırlıklı olmak amacıyla evde pratik yapmanızı öneririz.

Kendinizden bahseder misiniz?

İşverenler, adaylar hakkında hikayeler duymaktan çok hoşlanırlar. Bu nedenle kendinizden bahsederken iyi bir giriş yaptığınızdan, etkileyici bir gelişme ile devam edip görüşmeciyi işi kazanmanız için kök salacak bir sonuç ile bitirdiğinizden emin olun.

Mesleğinize ilgi duymanıza neden olan bir olay hakkında konuşmaya başlayabilir ve eğitiminizi bahsederek devam edebilirsiniz. Kendinizden bahsederken, akademik eğitiminizin ve şirketin uzmanlaştığı konu veya sektöre olan tutkunuzun, iş deneyiminizle birleştiğinde, sizi işe nasıl mükemmel bir şekilde uygun hale getirdiğine değinin. Karmaşık bir proje yönettiyseniz veya heyecan verici, sıra dışı bir iş üzerinde çalıştıysanız, bunlardan bahsedin. Unutmayın, bu soruya verdiğiniz kısa ama etkileyici bir cevap, sizi diğer adaylar arasında ön plana çıkarabilir.

Bu pozisyonu nereden duydunuz ve neden bu pozisyona başvurmaya karar verdiniz?

İşverenler, şirketlerini araştırıp araştırmadığınızı, bir işe alım görevlisinden rolü duyup duymadığınızı veya mevcut bir çalışan tarafından pozisyona tavsiye edilip edilmediğinizi bilmek ister. Kısacası, onlara nasıl ulaştığınızı bilmek isterler.

Biri sizi pozisyon için tavsiye ettiyse, tavsiye eden kişinin adını söylediğinizden emin olun.

Pozisyonu kendiniz bulduysanız, neye dikkat ettiğiniz konusunda net olun çünkü bu noktada değerlerinizi, şirket ve misyonları ile uyumlu hale getirebilirseniz ekstra puan kazanabilirsiniz. İşe alım yöneticisine, hangi sebeplerden dolayı diğer tüm şirketler yerine onların şirketini seçtiğinizden bahsedin.

Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz?

Genel cevaplara dikkat edin! Söyledikleriniz, bir dizi başka şirket için geçerliyse veya yanıtınız sizi diğer tüm adaylar gibi gösteriyorsa, öne çıkma fırsatını kaçırıyorsunuz demektir.

Araştırmanızı yapın. Şirketi benzersiz kılan ve size gerçekten çekici gelen bir duruma işaret edin. Kuruluşu ilk duyduğunuzdan beri takip ettiğinizden, nasıl büyüdüğünü ve değiştiğini gözlemlediğinizden bahsedin. Kuruluşun gelecekteki büyüme fırsatlarına ve buna nasıl katkıda bulunabileceğinize odaklanın veya şu ana kadar kuruluşun çalışanlarıyla olan etkileşimlerinizden sizi heyecanlandıran şeyleri paylaşın. Spesifik olduğunuzdan emin olun.

Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz?

Bu soruyu yanıtlamanın en iyi yolu, şirketi araştırırken bulduğunuz ve başvurmadan önce yaptıkları işi anladığınızı ve kuruluşlarını tanıdığınızı gösteren belirli gerçekleri belirtmektir.

Şirketin web sitesinde, sosyal medya kanallarında, haber makalelerinde keşfettiğiniz ve dikkatinizi çeken gerçeklerden bahsedebilirsiniz.

Sizinle neden çalışmak isteyelim?

Bu mülakat sorusu ileriye dönük görünüyor (göz korkutucu olmasından bahsetmiyoruz bile), ama eğer sorulursa, şanslısınız çünkü kendinizi ve becerilerinizi iş verene sunmanız için daha iyi bir fırsat yok.

Sadece işi yapmakla kalmayıp, aynı zamanda harika sonuçlar da elde edebileceğinizi; ekibe ve kuruluşun misyonuna gerçekten uyacağınızı ve diğer adaylardan daha iyi olacağınızı kapsayan bir cevap vermeniz yeterli olacaktır.

Stres ve baskı altında çalışabilir misiniz?

İşveren şunu bilmek istiyor: Kaleyi koruyor musunuz yoksa baskı altında yıkılıyor musunuz? Üzerinizdeki baskı arttığında ve son teslim tarihleri ​​yaklaştığında, bir kriz yaşamayacağınızdan emin olmak istiyorlar. Baskı altında sakin kalabilme yeteneği çok değerli bir yetenektir.

Kargaşaya rağmen sakin kaldığınız bir anınızı paylaşın. Geliştirmekte olduğunuz bir beceriyse, bunu kabul edin ve gelecekteki baskılara daha iyi yanıt vermek için attığınız adımları ekleyin. Örneğin, stresle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olacak bir farkındalık eğitimine ya da egzersizine başladığınızı belirtebilirsiniz.

Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?

Güçlü yönleriniz ile başlayın. İşte sizi harika yapan özellikleriniz ve bu pozisyona ne kadar uygun olduğunuz hakkında konuşmak için bir fırsat. Bu soruyu cevaplarken niceliği değil niteliği düşünün. Başka bir deyişle, kendinizi tanımladığınız sıfatlardan kaçının. Bunun yerine, bu pozisyonla ilgili bir veya birkaç (soruya bağlı olarak) belirli nitelik seçin ve bunları örneklerle gösterin. Hikayeler her zaman genellemelerden daha akılda kalıcıdır. Ve sizi harika bir aday olarak göstereceğini düşündüğünüz bir durum varsa, ancak henüz bahsetme şansınız olmadıysa, tam zamanı!

Zayıf yönlerinize gelecek olursak, mülakatı yapan kişinin bu soruyla anlamaya çalıştığı durum, öz farkındalığınızı ve dürüstlüğünüzü ölçmektir. Bu nedenle, tamamen kendinizi yermeniz ya da kusursuz olduğunuzu söylemeniz yanlış olacaktır. Mücadele ettiğiniz ama geliştirmeye çalıştığınız bir durumu düşünerek denge kurun. Örneğin, topluluk önünde konuşma konusunda hiçbir zaman yeterli olduğunuzu düşünmüyorsunuz, ancak yakın zamanda bir kalabalığa hitap ederken daha rahat olmanıza yardımcı olacak toplantılar düzenlemeye gönüllü oldunuz.

Son işinizden neden ayrıldınız?

Bu kesinlikle zor sorulardan biridir ancak sorulacağından emin olabilirsiniz. Söyleyeceklerinizi kesinlikle olumlu yönde tutun. Bir önceki işvereniniz hakkında olumsuz sözler söylemeniz, yeni işvereniniz tarafından olumla karşılanacak bir durum değildir. Bunun yerine, yeni fırsatları üstlenmeye istekli olduğunuzu ve görüşme yaptığınız pozisyonun size daha uygun olduğunu gösteren bir çerçeve çizin.

Maaş beklentiniz nedir?

Mülakata girmeden önce, başvurduğunuz pozisyon için maaş aralığının ne kadar olduğunu araştırmalısınız. İşverenler bu soruyu soracaktır çünkü her pozisyon bütçelidir ve ilerlemeden önce beklentilerinizin bu bütçeyle tutarlı olmasını sağlamak isterler.

Görüşme sırasında belirli bir rakamdan ziyade bir maaş aralığını tartışmanın genellikle daha iyi olduğunu unutmayın. Ayrıca, aşağı doğru pazarlık yapmak, yukarıya doğru pazarlık yapmaktan daha kolay olduğu için, dikkatli olmak ve biraz daha yüksek bir rakam belirtmek her zaman yararınıza olacaktır. Genel bir kural olarak, bu soru size sorulana kadar maaşla ilgili soruları gündeme getirmemenizi veya süreçte çok erken açmamanızı tavsiye ederiz.

Sorunuz var mı?

Mülakat, başvurduğunuz işin sizin açınızdan doğru olup olmadığını anlamak için bir fırsattır. Pozisyon hakkında ne bilmek istiyorsunuz? Şirket? Departman? Takım arkadaşları? Mülakat sırasında bunların çoğunu konuşmuş olacaksınız. Bu nedenle daha az sorulan birkaç soru hazırlayabilirsiniz. Özellikle “Burada çalışmanın en sevdiğiniz yanı nedir?” gibi mülakatı yapan kişiyi hedefleyen soruları önerebiliriz.

Okulda bir sınava hazırlanmak gibi, mülakatta başarılı olmanın en iyi yolu da çalışmak ve pratik yapmaktır. Başvurduğunuz kuruluşu/şirketi ve pozisyonu araştırın; cevaplarınızdan emin olana kadar önemli noktalara çalışın. Ne kadar çok hazırlanırsanız, kalıcı bir izlenim bırakma ve diğer adaylardan daha iyi performans gösterme olasılığınız o kadar artar. Mülakata, önceki işlerinizden örneklerle ve yeni işiniz için fikirlerle donatılmış olarak gidin. Pozisyona, kuruluşa ve görüşmecinize gerçek bir ilgi göstererek mülakatınızı mümkün olduğunca karşılıklı sohbete dayalı hale getirmeye çalışın. Bol şans!

Yabancı dil bilen bireylerin iş başvuruları hakkında daha fazla bilgi edinmek için sitemizde bulunan ‘İş Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler’ yazımıza göz atabilirsiniz!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments