Türkiye’ye Kesin Dönüş Yapanların Dövizle Askerlik Hizmeti Mümkün Mü?
Türkiye’ye kesin dönüş yapmak isteyen vatandaşların aklını kurcalayan bir diğer soru ise yurda kesin dönüşlerde dövizle askerlik hizmetinin mümkün olup olmadığı, yeni yapılan düzenlemeler ile kanunla yurt dışında yaşayıp dövizle askerlik yapmak isteyen kişiler bu arzularını yerine getirebilecekler fakat dövizle askerlik yapabilmek için belirli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Peki dövizle askerlik hizmetine dair usul ve esaslar nelerdir? hep birlikte inceleyelim.
Kesin Dönüşlerde Dövizle Askerlik Hizmetinden Kimler Yararlanabilir?
Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar her ne sebeple olursa olsun yurt içinde geçirilen süreler haricinde oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya herhangi bir meslek ya da sanat dalını icra ederek toplamda minimum 1095 (3 Yıl) gün süreyle yabancı ülkede bulunmaları gerekiyor. İkinci madde ise yurtiçinde daha önce askerlik hizmeti yapmamış olmak. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak içinse toplamda 1000 Avro döviz miktarını yatırmaları gerekiyor. Bu noktadan sonra askerlik hizmetini yapan kişiler yükümlülüklerinin devamı süresince yurda kesin dönüş yapmamaları veya Türkiye’de 6 aydan fazla kalmamaları önemli. Başvuru esnasında önemli olan bir diğer nokta ise vatandaşların yükümlülükleri süresince yabancı ülkedeki statüsünü muhafaza etmeleri. Yabancı bir ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olarak bir müddet çalıştıktan sonra dövizle askerlik hizmeti başvurusunda bulunmadan Türkiye’ye kesin dönüş yapıp yeniden yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak çalışanların ise daha önce çalıştığı süreler dövizle askerlik başvurusunda belgelendirilmek kaydıyla dikkate alınır.
Dövizle Askerlik Hizmetine Başvururken İstenen Belgeler Neler?
Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak işteyen kişiler yaşadığı bölgede de bulunan Türk konsolosluklarına bu belgeler ile gitmelidirler.
İşçiler için;
- En az üç yıl süreki oturma veya çalışma izni belgesi
- İşvereni tarafından düzenlenmiş çalışma tarihleri ve sürelerini gösteren 1095 gün süre ile çalışıldığını kanıtlayan belge
- İşsizlik sigortası alanların, sigortayı aldıkları tarih ve süreyi gösteren belge
- Malüliyet yardımı alanların bu durumlarını tarih ve süresi ile gösteren belge
- Eşi çalıştığı için işsizlik veya maluliyet yardımı alanların bu durumlarını gösteren tarih ve süreyi gösteren belge
- Resmi kurumlardan sosyal yardım alarak geçimini sağlayan kişilerin bu durumularını, tarih ve süresiyle göstere belge
- En az 1095 gündür yabancı ülkede bulunduklarını gösteren umuma mahsus pasaport
İşverenler için gerekli belgeler;
- Bulunan ülkenin resmi makamlarından alışmış en az 3 yıl süreli çalışma veya oturma izni
- Bulunduğu ülkede kendi sorumluluğunda bulunan bir iş yerini 1095 gün çalıştırdığını ispatlayan belge
- Bulunduğu ülkenin kanunlarına göre işlettiği iş yerinin legal olduğunu ve iş yeri niteliği taşıdığını gösteren belge
- En az 1095 gündür yabancı ülkede bulunduklarını gösteren umuma mahsus pasaport
Bir meslek veya sanatı icra edenler için;
- Bulunan ülkenin resmi makamlarından alışmış en az 3 yıl süreli çalışma veya oturma izni
- Bulunduğu ülkede minimum 1095 gün bir meslek veya sanatı icra ettiğini gösteren belge
- En az 1095 gündür yabancı ülkede bulunduklarını gösteren umuma mahsus pasaport
Başvuru yapan kişiler eğer talep edilirse durumlarını açığa kavuşturacak tüm belgeleri konsolosluklara ibraz etmek zorundadırlar.
Dövizle Askerlik Bedeli Nasıl Ödenir?
38 yaş öncesinde başvuran kişler, 10.000 Avro tutarındaki döviz miktarını ister peşin isterlerse de başvuru sırasında 2.500 Avro ödeyerek geri kalanını üç eşit taksite bölebilirler. 39 yaş sonrası başvuran kişiler ise bu tutarı başvuru sırasında peşin olarak ödemek zorundadır.
Yukarıda saymış olduğumuz belgeleri ve şartları eksiksiz yerine getirip ödemesini belirtilen günlerde yapan. kişilerin dövizle askerlik hizmeti başvurusu kabul olup hizmetlerini yerine getirmiş sayılmaya hak kazanırlar. Daha önce temel askerlik eğitimi almış kişiler ise kesin terhis işlemine hak kazanmaktadırlar.
Türkiye’ye kesin dönüş ile ilgili daha fazla bilgi almak için Almanya’dan Nasıl Kesin Dönüş Yapılabilir? konulu yazımıza göz atabilirsiniz.