Günümüzde insanlar kendi hayat kalitelerini yükseltmek için çok farklı yöntemler aramaya çalışırlar. Daha iyi bir eğitim, daha iyi bir sağlık ve farklı bir kültürle yaşamak istemelerinin sonucunda vatandaşlık değiştirmeyi tercih etmişlerdir. Vatandaşlık evlenme, evlat edinilme ve Türkiye’de yatırım yapma gibi birçok yol ile edinilebilir. Bireyler Türkiye bünyesinde çift vatandaşlıkla ikamet edebilecekleri gibi, tamamen Türk vatandaşlığına da geçiş sağlayabilirler.
Türk Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır?
Alman vatandaşlığından Türk vatandaşlığına geçmek isteyen bireyler için şart koşulmuş birçok şart vardır. Bunların ilki bireyin Türk kanunlarına göre ayırt etme gücüne sahip olmasıdır. Bir diğer şart ise vatandaşlık başvurusu yapmadan önce Türkiye’de kesintisiz beş yıl oturmuş olmaktır. Bireyin tehlike teşkil eden bir hastalığı olmaması gerektiği gibi aynı zamanda da yeterli derecede Türkçe konuşabiliyor ve anlayabiliyor olması gerekir. Vatandaşlık başvurusu yapanların daha önce ulusal güvenlik ve kamu düzenine aykırı bir hareketinin bulunmaması da zorunludur, aksi takdirde başvurusu reddedilir.
Hangi Dosyalar Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Reddedilir?
Sığınma ve iltica başvurusu yapan bireylerin yahut sığınmacı durumda Türkiye’de yaşayan bireylerin vatandaşlık başvurusu reddedilir. Öğrenim amaçlı ikamet eden ve onlara refakatçi olarak Türkiye’de bulunan bireylerin de vatandaşlık kazanma hakkı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra turistik amaçlı ikamet eden, tedavi amaçlı ikamet eden veya işlediği bir suçtan dolayı yargı süreci devam eden ve tutuklu Alman vatandaşlarının Türk vatandaşlığına geçme şansları bulunmamaktadır.
Başvuru Süreci Nasıldır?
Öncelikle vatandaşlık başvuru dosyasının eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir ve il emniyet müdürlüğüne teslim edilir. Burada soruşturulmasının ardından dosya Valiliğe, oradan da Komisyon’a gönderilir. Komisyon, dosyayı eş zamanlı mülakat yürüterek inceler ve dosyadaki her bilginin doğruluğunu teyit eder. Vatandaşlık başvurusunun bünyesinde bulunan ailevi durum da bu mülakatta incelenir. Sağır ve dilsiz bireylerin başvuruları da yine işaret dili bilen kişilerce yürütülür. İnceleme sonucunda dosya olumlu karşılanırsa Bakanlığa, olumsuz karşılanırsa Valiliğe gönderilir.
Vatandaşlık Başvurusu İçin İstenen Evraklar
Vatandaşlık isteme nedenini açıklayan bir dilekçe, pasaport, doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği ve medeni hal belgesi istenen temel evraklar arasındadır. Bunun dışında vatandaşlık almak isteyen bireylerin Sağlık Bakanlığınca onaylanmış sağlık raporu, bakmaya sorumlu olduğu kişileri ve toplam gelirini içeren belge, hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı var ise bu kararın detaylandırılmış ve onaylı bir örneği gerekmektedir. Evraklar tamamlandıktan sonra hizmet bedelinin Maliye’ye yatırıldığını gösteren makbuz da eklenilip il emniyet müdürlüğüne teslim edilmesi gerekir.
Türk vatandaşlığı ve Türkiye ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Almanya Ve Türkiye’deki İş Hayatındaki Farklar Nelerdir? başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Merhaba turkvatandasligindan izinli çıktım alman vatandaşıyım almanyadan malulen erken emekliyim turkiyede yaşıyorum mavi kartım var türk vatandaşlığına geçersem bundan almanyanın haberi olurmu olursa ne gibi kayıplarım olur
İlk önce nufus müdürlüğüne git danış ,T.C. vatandaşı olup olmadığını öğren…
Genelde siz tekrar vatandaşlığa geçmeseniz bile belkide alınmışsınızdır..
2000 yılı öncesi Alman vatandaşı olmuş isen çifte vatandaşlıktan yararlanırsın..
Almanların anlaşma çerçevesinde her konuda haberi olur…