İş hayatının bazı olmazsa olmaz yazısız kuralları vardır. Herkes iş hayatında başarıya ulaşmak ister ancak çoğu zaman önünde bazı görünmez engeller olur. Ancak çoğu kişi başarılarının önündeki engellerden birinin ta kendileri olduğunun farkında değildir. Bu engeller kimi zaman iş ortamındaki davranışlarınız olurken kimi zaman da iş arkadaşlarınızla iletişim kurma biçiminiz olabilir. Başarıya giden yolda önünüze engeller inşa etmek istemiyorsanız Almanca Call Center’da başarılı olmayı engelleyen şu 10 cümleye göz atmalısınız:
1. Bu Benim İşim / Sorunum Değil
Bu tarz bir cümle sorumluluk almaktan kaçındığınızı ve ekip ruhunu, takım dayanışmasını benimsemediğinizi gösterir. Eğer sorumluluk alanınız dışında bir iş size verildiyse işvereninizle bunu konuşabilir ve memnuniyetle yardımcı olacağınızı dile getirir, ancak kendi sorumluluk alanınızdaki işlerle birlikte size verilen sorumluluğu hangi öncelik sırasına koymanız gerektiğini sorabilirsiniz. Böylece işvereninize ekip çalışması konusunda istekli olduğunuzu göstermiş olursunuz.
2. Ama Bu Haksızlık
İşinizde çok başarılısınız, özverili davranıyorsunuz ve sizinle ilgili tüm beklentileri fazlasıyla karşılıyor ancak başka bir iş arkadaşınıza zam yapıldı. Çalışma hayatında bu tarz haksızlık ve adaletsizliklere çok sık rastlanır. Şikayet etmek veya sızlanmak size daha çok engel koyar, bunun yerine iyi bir iş çıkardığınızı sorumlulara ispat etmek ve gerekli bilgilendirmeleri yapmak en doğru yöntemdir.
3. Bir Deneyelim Bakalım
Lider kişiler iş ortamında “denemek” fiilini asla kullanmazlar. Size olan güvenin sarsılmasını istemiyorsanız “denemek” gibi içinde olumsuz ifade bulunduran cümleler kurmamaya özen gösterin. Bu tarz muallak ifadeler başarınızın önüne konan engellerin başında gelir. Eğer size bir olağan göreviniz dışında farklı bir görev verildiyse cevabınız “Denemeye çalışırım,” olmamalı, tam tersine size verilen sorumluluğun üstesinden geleceğinizi karşı tarafa hissettirmelisiniz.
4. Ama Biz Hep Böyle Yapıyoruz
Bir şeyi hep aynı şekilde yapıyor olmanız bu yöntemin en iyi veya en doğru yöntem olduğunu göstermez. İşverenler çalışanlarından her zaman yeniliklere açık olmalarını, yaratıcı düşünmelerini ve inovatif fikirler ortaya koymalarını beklerler. Bu tarz bir cümle sarf etmeniz durumunda karşı tarafa alışkanlıklarınızdan kurtulamadığınızı ve değişime tamamen kapalı olduğunuzu hissettirebilirsiniz. Yenilikçi ve değişime açık olmak, yeni fikirler ve yöntemler konusunda pozitif davranmak önemlidir.
5. Yanılıyor Olabilirim Ama… / Aptalca Bir Fikir Olabilir Ama…
Günlük hayatınızda bu şekilde bir cümleyle başlayan bir konuşmaya şahit olduğunuzu düşünün, aklınıza ilk olarak ne gelir? Karşıdaki kişinin kendine güvenmediğini düşünürsünüz. İş hayatında da aynı durum geçerli. Eğer sözünüzün ve fikrinizin ciddiye alınmasını istiyor ve sizi dinleyen kişilerde güven duygusu yaratmak istiyorsanız iş hayatınızdaki konuşmalarınızda bu tarz cümlelere yer vermeyin. Fikrinize veya önerinize güvenmiyorsanız bunu hiç dile getirmeyin.
6. Bu Mümkün Değil / Bu Konuda Bir Şey Yapamam
Bu tarz olumsuz cümleler, sizin karamsar ve engel çıkarmaya yatkın biri olduğunuz izlenimi yaratır.Üst düzey patronlar da alt kademe yöneticiler de çalışanlarından daha yapıcı ve olumlu bir tutum sergilemelerini beklerler. Sorun veya öneri her ne olursa olsun ilk tepkiniz olumsuz olmamalı, aksine pozitif bir tutum sergilemeye ve çözüm odaklı düşünmeye özen göstermelisiniz.
7. Salağın Biri/Tembelin Teki / İşimden Nefret Ediyorum / Şuradan Bir Kurtulsam
İşiniz, iş arkadaşlarınız veya müşterilerinizle ilgili bu tarz tepkiler vermeniz hem sizin bir yetişkinden çok “ergen” gibi davrandığınızı hem de profesyonel olmadığınızı gösterir. Böyle yakışıksız ifadeler imajınızı zedelediği gibi işten kovulmanıza kadar gidebilir. Eğer bir konu veya kişiyle ilgili sorununuz varsa bu durumu çözmek adına adımlar atmalı ve bunu nezaket çerçevesi içinde yapmalısınız.
8. Sen De Öyle Düşünüyor Musun? / Ne Dersin? / Sence Mantıklı Mı?
Bu tarz ifadeler başkalarının onayına ve desteğine ihtiyacınız olduğunu gösteren cümlelerdir. Eğer güvendiğiniz birinin görüşüne başvurmak, fikrinizi açıklamak ve başkalarının katılımını sağlamak ise bunu daha farklı ifadelerle dile getirmeli, görüş ve fikirlerinizi daha net ve güçlü bir şekilde ortaya koymalısınız.
9. Böyle Yapmalıydın / Böyle Yapabilirdin
İş yerinizde iş arkadaşlarınızı suçlayan veya suçluluk duygusu uyandıracak cümleler kullanmamaya özen gösterin. Gerçek bir lider olmak istiyorsanız takım çalışmasını ve dayanışma duygusunu beslemelisiniz. Karşınızdaki kişi gerçekten hata yapmış veya yapması gereken bir şeyi ihmal etmiş de olsa olumlu ve yapıcı olmaya çalışın. Suçlamak ve azarlamak yerine hatanın tekrar etmemesi için tavsiyelerde bulunabilirsiniz.
10. Vaktim Yok / Çok Meşgulüm
İş hayatı beraberinde yoğunluğu da getirir, böyle bir ifade doğru dahi olsa bu tarz cümleler karşınızdaki kişileri rencide edebilir. İş arkadaşlarınızla uyumlu bir şekilde çalışmak ve kendinizi kabul ettirmek istiyorsanız, ne kadar yoğun olursanız olun herhangi bir isteği veya öneriyi asla kestirip atmayın. Bunun yerine o anda meşgul olduğunuzu ancak işiniz bittiğinde kendisiyle veya isteğiyle ilgileneceğinizi söylemeniz daha doğru olur.
Her yerde sıkça karşılaştığımız ve yakamızı bırakmayan Almanca Çağrı Merkezinde Kariyer Yapmak İçin Kendinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz? konulu yazımıza göz atmayı unutmayın