Çifte Vatandaşların Yabancı Ülkelerde Yaptıkları Askerlik İşlemleri Türkiye’de Geçerli Mi?

2021-07-10 —

Belirli bir yaşa ve olgunluğa gelmiş her erkek bireyin ülkesinde askerlik yapma zorunluluğu doğmaktadır. Bu zorunluluk ülkesini ve bünyesinde yaşayan bireyleri koruma, güvenliği sağlama ve olası savaş durumunda yapılacakları bilme amaçlarıyla ortaya çıkmıştır. Yabancı bir ülkede ikamet edip sonrasında Türkiye’ye kesin dönüş yapmak isteyen vatandaşlar, yaşadıkları ülkede askerlik görevlerini tamamladıkları sürece, Türkiye’de tekrar yapmaları gerekir mi? Bugünkü yazımızda sizlerle yabancı ülkelerde yapılan askerlik işlemlerinin Türkiye’deki geçerliliği hakkında konuşacağız.

Çifte Vatandaş Askerlik Tanıtma Neden Yapmalısınız?

Yaşadığı ve ikamet ettiği ülkede askerlik görevini tamamlamış bireylerin Türkiye’ye kesin dönüş yaptıkları takdirde askerliklerini tanıtması gerekir. Aksi takdirde tamamladıkları askerlik görevleri Türkiye’de geçerli sayılmayacaktır. Bireylerin askerliği normal veya sivil hizmet kurumlarında tamamlamış olmaları bir fark yaratmayacaktır. Yaşanılan kesin dönüş sonrası yapılması gereken ilk şey tamamlanmış olan askerlik görevini Türkiye’deki başkonsolosluğa bildirmektir.

Askerliğin Saydırabilmesi İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

Çifte vatandaşlıkta yapılan askerliğin Türkiye’de saydırılabilmesi için başkonsolosluğa eksiksiz verilmesi gereken bazı temel evraklar vardır. Bunlar, vatandaşı olduğunuz ülkenin ve Türkiye’nin nüfus cüzdanının veya pasaportunun aslı, ön ve arka yüzlerinin iki adet fotokopisidir. Bunun yanında, askerliğin tamamlandığı ülkeden hizmetin tamamlandığına dair bir belgenin alınması gerekir. Bu belgede Silahlı Kuvvetlerinde ya da askerlik yükümlülüğünün askerlik hizmeti karşılığı olarak sivil toplum kurum ve kuruluşlarında yapıldığını gösteren yine resmi makamlardan alınmış bilgilendirici belgelerin asılları ve 2 adet Türkçe tercümelerinin bulunması gerekmektedir.

Yurt dışı Doğum Belgesi ve Askerlik Kaydı Şart

Yukarıda bahsettiğimiz gerekliliklerin yanında yaşadığı ülkede askerlik yapmak zorunda kaldığını belirten resmi makamlardan alınmış askere çağrılma belgesinin aslının da eklenmesi gerekmektedir. Kişinin yurt dışında doğum belgesi ile vatandaşlık kazanması durumunda bu doğum belgesinin ve bütün evraklar tamamlandıktan sonra 3 adet fotoğrafın da eklenmesiyle askerlik tanıtma formu tamamlanmış olmaktadır. Ek olarak tercümelerin Türkiye’deki başkonsoloslukta kayıtlı imza örneği bulunan yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmiş olması zorunlu tutulmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kesin dönüş ile ülkesine dönen bütün çifte vatandaşlara, askerlik yükümlülüklerini ülkelerinde tamamladıkları takdirde, askerliği zorunlu tutmamaktadır.

 

Türkiye’ye kesin dönüş ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için Almanya’dan Nasıl Kesin Dönüş Yapılabilir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Emrah Temiz
Emrah Temiz
4 yıl önce

1984 Almanya doğumluyum. Askerlik hizmetimi 2001 yılında Almanya’da yaptım. 3 yaşımdan buyana da çifte vatandaşım. Türkiye’de ki değişen asker alma kanununa göre Almanya’da ki askerlik hizmetimin kabul edilmediği, Türkiye’de de askerlik hizmetimi yapmam gerektiği ifade edilmektedir. Bu doğrumu dur. Saygılar

Harika
Harika
3 yıl önce

bir soru:
annesi türk ve hollanda vatandaşlığına sahip,
babası hollandalı. Doğum yeri, ikameti Hollanda, Hollanda vatandaşı olan bir çocuğun Türkiye’de askeri bir yükümlüğü var mıdır?