Almanya’dan kesin dönüş yaparak yurda gelenler için belirli kanunlar söz konusu, bu kanunlar hem bireyleri hem de uluslararası ilişkileri korumak adına çıkartılmış belirli prosedürleri kapsayan süreçlerdir. Bu yüzden Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapmak isteyenler için her iki taraftada farklı kanunlar geçerlidir. Tabii kesin dönüş yapanların hakları duruma göre de şekillenmektedir. Bu yazımızda yurda kesin dönüş yapmış kişilerin ne gibi hakları olduğunu birlikte inceleyeceğiz.
Kesin Dönüş İçin İlk Adım: Oturum İzni
Oturum izni Almanya’dan kesin dönüş yapanların dikkat etmesi gereken bir konu. Alman Vatandaşı ve Türk Vatandaşı olmanıza bağlı olarak durum değişebiliyor. Eğer Almanya’da oturumunuz varsa Almanya Devleti size sigortanız olmasını şart koşar. Eğer üniversite eğitiminize devam ediyorsanız 25 yaşına kadar Anne ve Babanız üzerinden sigorta yapılmaktadır. Aynı zamanda çalışıyorsanız iş yeriniz sigortanızı ödüyor veya özel sigortanızı kendiniz yatırabiliyorsunuz. Eğer Emekliyseniz devlet sigortanızı ödemekte. Eğer Almanya’da oturumunuz varsa ve Türkiye’ye kesin dönüş yapmak istiyorsanız bu saydığımız haklardam vazgeçmek durumundasınız.
Türkiye tarafında ise oturum izniniz varsa sigortalı şartını sağlamalısınız . Eğer iki ülke de sigortanız var ise ve Almanya devleti bu tarz bir durumu tespit ederse tarafınıza yüklü miktarda para cezası kesmektedir. Anlayacağınız üzere iki ülkede birden sigortalı olamazsanız. Fakat sigortanızı kendiniz ödeyerek bunu sağlamak mümkün. Bunların haricinde Türk Vatandaşıysanız ve Almanya’daki oturumunuzdan vazgeçersiniz geri dönüşü yoktur. Bundan dolayı kesin dönüş yapmadan önce Alman Vatandaşlığına geçmenizi tavsiye ederiz. Alternatif olarak dilerseniz ikinci oturum hakkında devlet dairelerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
İkinci oturum gibi bir hakkınız var ise her 6 ayda bir Türk Vatandaşı olarak Almanya’ya giriş çıkış yapmanız gerekmektedir yoksa tüm oturum haklarınızı kaybedebilirsiniz. Ve bir daha vizesiz Almanya’ya giriş yapamazsınız. Alman Vatandaşı iseniz bu gibi bir durum söz konusu değildir. istediğiniz zaman Almanya’ya giriş ve çıkış yapabilirsiniz. Fakat Alman Vatandaşı iseniz ve Türkiye’ye geliyorsanız Türkiye Devleti size kalmanız için 90 günlük bir müddet tanımaktadır.
Alman Vatandaşı Olarak Kalmak İsteyenlere Alternatif ‘‘Mavi Kart’’
Türkiye’de Alman Vatandaşı olarak kalmak için mavi kart alabilirsiniz. Mavi kart ile Türkiye’de olan haklarınızı kaybetmeden çalışma izni ve oturma izni gibi haklarınız otomatik olarak size verilmektedir. Çünkü Türk Vatandaşı değilseniz bu gibi izinleri manuel olarak halletmeniz gerekmektedir. Peki mavi kartınızı nasıl alabilirsiniz? Mavi kartınızı alabilmek için önceden Türk Vatandaşı olmanız gerekiyor. Alman Vatandaşı olarak Alman devletinden aldığınız bir belge ile Türk konsolosluğuna gidip Türk Vatandaşlığından çıktığınıza dair belgeyi alıp Mavi Kartınızı Türk konsolosluğundan veya Türkiye’den alabiliyorsunuz.
Türkiye’de nüfus müdürlüğüne giderek aslı sizde kalmak şartıyla almış olduğunuz belgeleri verip çok kısa bir süre de mavi kartınızı alabilirsiniz.
İkametgah Konusu
İkametinizi nüfus müdürlüğüne giderek çok kısa bir süre içinde kaydettirebilirsiniz ardından evinizin su, elektrik, kablolu tv gibi aboneliklerini yaptırabilirsiniz.
Bankalar ve Krediler Hakkında
Alman vatandaşı olarak Türkiye’ye kesin dönüş yaptıysanız bankalar size belirli bir limitte kredi kartı verebilir ama konu kredi çekmeye gelince aynı esnekliği sağlamayabilirler çünkü Alman Vatandaşı olmanız ülkeden istediğiniz zaman çıkış yapabilmenize olanak tanır bu sebeple bankalar kredi kullanırken sizden kefil isteyebilirler. Eğer Türk Vatandaşı olarak kesin dönüş yaptıysanız bankalar ve kredilerin hepsinden faydalanabilirsiniz.
Seçme ve Seçilme Hakkı
Yine Alman Vatandaşı olarak ülkeye kesin dönüş yaparsanız seçme ve seçilme hakkınızı kullanamazsınız. Fakat Türk Vatandaşı olarak geldiyseniz tüm seçme ve seçilme haklarınızı kullanabilirsiniz.
Son olarak Almanya’dan çıkışınızı verdiğinizde ülkeyi terk ettiğinizi bildirin ve tam kontratlarınızı sonlandırın örneğin bir telefon şirketinde aboneliğiniz varsa ülkeyi terk ettiğinizi belgeleyerek kontratlarınızı bitirebilirsiniz böylelikle beklenmedik sürprizlerle karşılaşmazsınız.
Kesin dönüş yapmadan önce mutlaka okumanız gereken Almanya’dan kesin dönüş yapanların dikkat etmesi gereken durumlar başlıklı yazımıza göz atmayı unutmayın!
Cok sacma bi bilgi
Bence daha iyi öğrenmem lazım
Yanı bende bi okuyayım dedim bende geri dönüş yapmayi düşünen biriyim ve burda saçma sapan seylere yazmışlar hepsini okudum ama halen geri dönersem ne gibi haklarim var bilmiyorum dönersem araba götürme hakkım varmi sigortamı taşıyabilir yada para olarak alabilirmiyim ? Yada gittiğimde Alman devletinin verdiği teşvik parasi varmi eşyaların bi sınırı varmi yanı giderken kaç tane elektronik eşya yada televizyon vb şeyleri götürebiliyorum ?? Yoksa giderseniz arkadaşlarınızı unutmayın bilmem sözleşmeniz varsa sonlandırın gibi yararsız bilgilerle meşgul etmeyin !!!!!!!!
Adnan yılmaz kardeş çok doğru söylüyor. Verdiğiniz bilgiler çok kısır ve soyut
Ben 1983 te 9 yaşında almanyadan ailemle kesin dönüş yaptım.Almanya doğumluyum.Ne gibi haklarım var.Bilgi verebilir misiniz.
hiçbir hakkın yok
Otur oturduğun yerde derim. Herşeye rağmen Vatanının kıymetini bil!!!
Git gide Avrupa ülkeleri çökmekte, herşeye rağmen Türkiye kalkınmakta. Yeterki “ELBİRLİĞİ” olsun!
Soruya bakin ve cevaplara bakin !
Almanya’dan Kesin Dönüş Yapanların Ne Gibi Hakları Var?
Kusura bakmasin bu sayfada bir seyler verme amacli olan kisi . Bu kadarmi diye sorar veya hic bir sey yazma!
Ben 20 sene almanyada yaşadım ve okudum calusmuslugımda var 1984 turkiyeye temelli dondum almanyadan tüm kesintilerimi nasıl alabilirim nere ye baş vurmam gerek.
Çalışmış olduğunuz yıllar için Deutsche Rentenversicherung dan Primlerinizi alabilirsiniz. Madem Almanyada yaşamış okumuş birisiniz almancanız var demektir. İlk bilgileri buraya yazarak edinebilirsiniz.
https://www.deutsche-rentenversicherung.de/DRV/TR/Home/home_node.html
ben alamadım mesela,saçma sapan kanunlar var neymiş kesin dönüş yaparsam yirmidört ay hiç bir işte sigortalı olarak çalışmıyacakmışım,ondan sonra haklarımı isteyebilirmişim oda üç biir veya dörtte birini ancak veriyorlar.dünyanın neresine gidersen git insan nasıl sigortasız bir yirmidört ay dayanabilir.
Merhaba,
Almanya da 15 sene ve üzeri yaşadıktan sonra Türkiye ye dönerseniz Türk vatandaşı olarak. Kanuna göre bu oturma hakkını kimse elinizden alamaz. Ben araştırıp kesin dönüş yaptım, yani Almanya da oturmam adresim yok istediğim zaman girip çıkabiliyorum. Bulduğum kanun taslağını yabancı şube kendime saklamam rica etti. Ben 8 senedir Bursa da yaşıyorum bazen 1,5 sene de bir Almanya ya gidiyorum hiç bir sıkıntı çıkmadı. Oturma kartım 2022 ye kadar geçerli bunu da zamanı gelince yenileceğim.
Bey efendi bende sizin gibi giriş çıkış yapıyom ama siz hangi kanundan yararlanıyorsunuz ikamet şart diye biliyorum bilgi verebilirmisin
Siz doğru biliyorsunuz, aynen bildiğiniz gibidir.
Mehmet bey,
Buldugunuz kanun taslagi hakkinda biraz bilgi verirmisiniz.
Tesekkür edrim
Sanırım sizin içinde faydası yok
https://dejure.org/gesetze/AufenthG/51.html
Slm Mehmet kardeşim lütfen banada soylermisin hangi kanundan yararlandin
Ben 2022 de 30 sene olacak buraya geleli bende dönüş yapmak istiyorum .birinci ayda randevum var yabancilardairesinde muracat yapacagım
Nasıl bir müracaat yapayım
Ancak sanırım burada birçok kişi için artık çok geç.
https://dejure.org/gesetze/AufenthG/51.html
Çok özür dilerim rahatsız ediyorum ama bir şey sormak istiyorum ben 1971 de Nürnberg de dünyaya geldim ama bazı durumlardan dolayı 13 yaşında Türkiye ye döndüm 17 yaşlarında tekrar turist olarak gittim haklarımi aramak için mahkemeye başvurdum 5 ay sürdü ve kaybettim tabikii daha sonra vizeye müracaat ettigimde dönüşüm sakıncalı diye belge ile geri döndürüldüm şu an yapabileceğim herhangi bir işlem varmı acaba oğlum inşaat mühendisi sırf onun istiyorum saygılar
Öyle herşeyi çok bilmişlik taslamayınız, ilk önce kendi egolarınızı yıkınız.
Besonderheiten bei einer NiederlassungserlaubnisIhre Niederlassungserlaubnis erlischt durch einen Auslandsaufenthalt nicht, wenn Sie sich mehr als 15 Jahre rechtmäßig in der Bundesrepublik Deutschland aufhalten und Ihr Lebensunterhalt auch nach der Wiedereinreise gesichert ist. In diesem Fall erlischt auch die Niederlassungserlaubnis Ihres in ehelicher Lebensgemeinschaft lebenden Ehegatten nicht, unabhängig von dessen Aufenthaltsdauer im Bundesgebiet.
Um sicher zu gehen, dass Sie diese Voraussetzungen erfüllen, stellen wir Ihnen auf Antrag eine Bescheinigung aus.
Bitte bringen Sie hierfür folgende Unterlagen mit:
Mehmet bey bu konuda kesin bilgi nerden alabılırım
Tşk ederim güzel bir paylasmişsiniz
Merhaba benim ile de paylaşır mısınız hangi kanun taslağı bu eşimde 13 yıl üzerine dönmek istiyor süresiz oturumu da var
ya bu internette hep soru sorma yerleri var fakat cevap vereni görmedik yani cevap alanı ne dandik işler bunlar 8 sene3diir durumuma bir cevap kimseden alamadım bilir kişiden yuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Merhaba arkadaslar, almanyada calismis ve iki seneden fazla türkiyede ikamet etmemis kisilere
geri dönme Hakki veriliyor
yapacaginiz sey vize müracati ve bir ücret ödemeniz
tesekkürler
Yok öyle bir şey kendinizi avutmayın.
Babam 1979 ve 1981tarihlerinde almanyada 3yıl almayda ssklçalışmış 1981de türkiyeye kesin dönüş yapmış yapmış biz almaydaki ssk yurt dışı borçlanma yaptık babam şuana türkiyeden emekli almanyadan emekli olurmu yada hakları varmıdır babam 1955 doğumlu
hayır olamaz parasını çeker
Çunku enaz 5 yil sigortali calismisligi olmali.ya 3 yillik parasini geri isteyecek yada para kalacak ki ..65 yasindan dan sonra belki tam bilmiyorum yaşlilik ayligi belki baglanabilir….. oda fatla olmaz 100-300 Euro. Arasi diye düşünyorum.bir akraba fransa dan baglanmisti…
Merhaba ben 1982 doğumluyum bir çocuğum var ve ben doğduktan 6ay sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapmışız alilecek ben daha 6aylik bebekmsim şuan da TC kimligimde bile Almanya doğumlu olduğum yazıyor ben oğlumla Almanya’ya gidip orada yaşamak istiyorum ama bunu nasıl yapabilirim nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum Türkiye’de tekstilde modelsit olarak mesleğim var ama artık Türkiye’de yaşamak istemiyorum ve Almanya ya gitmek istiyorum oğlumun geleceği için bunu istiyorum Boşnak kökenli bir ailenin çocuğuyum bukonuda bana yardımcı olan biri ile diyalog kurmak isterim lütfen mesajımı gorurseniz bana geri dönüş sağlayın teşekkürler
Benim okul kayıtlarım orda ve turkiyede hic egitim almadım ehliyet alıcam alamıyorum okul kaydım burda dil nasıl almanyadaki kaydımla ilgili evrakları alabilirim destek istiyorum okul evraklarımı alayım. Saygılar…
Türkiye ye kesin dönüs yapiyoruz. Esim Alman ve ben Türk Vatandasiyim. Türkiyedeki emeklilik prim borclarini bundan 3 yil önce edemistim. Simdi sadece yasimin gelmesini bekliyorum. Benim sorum Türkiye ye döndükten sonra emekli olana kadar saglik sigortasindan nasil yararlanabilirim?
1971 yılında almanyada doğdum
6 yaşında ailem kesin donus yapmış benim vatandaşlık hakkım varmi
Merhaba pek bısey anlamadım. Yani almanyada dogup buyuyen meslek egıtımı yapıp 7 sene salısan biri turkiyede 8 sene yasayınca oturma izni kaybolurmu
merhaba
benim Mavi kartim var , karar verdim Türkiye dönmeye saglik sigortasi yaptirabiliyormuyum (SSk ) Almanyadaki oturumu iptal edecegim yoksa Almanyada Prim ödemek zorundayim ve diger vergiler .Türkiyede dikkat etmem gerek nedir kayit kürek ile illgili ??
Almanya’dan turkiyey donus yapsam ne kadar yardım alabilirim iltica sonuçlanmadı hala devam etmekte
Ben Almanya frankfurtta dogum ama babam 3 yaşında beni getirmiş yurda bu benim suçum yada seçimim deyi 2024de almanyaya gidecem benim hiç bir hakkım yok mu acaba orada kalabilmem için bilgisi olan beni bilgilendirirse sevinirim şimdiden teşekkürler