Almanya’dan Kesin Dönüş Yapan Kişilerin Hangi Alışkanlıkları Değişiyor?
Ülkede bulunan yabancıların %18’ini Türklerin oluşturduğu Almanya’da İçişleri Bakanlığının açıkladığı resmi rakamlara göre Türkiye’ye kesin dönüş yapan vatandaş sayısı 2014 yılında 31 bin kişiyi buldu. Yurtdışında, özellikle de Avrupa’da belirli yaşam standartlarını deneyimlemiş insanların ülkeye kesin dönüşte yaşadıkları en büyük sıkıntı değişen alışkanlıklar oluyor.
Almanya’da doğmuş bir bireyle Türkiye’de doğup büyümüş, daha sonra oraya göç ederek uzun yıllar çalışmış bir birey arasında bile bir alışma süreci farklılığı oluşuyor. Doğma büyüme Almanya’da yaşamış birinin Türkiye standartlarına alışması daha zorken, ülkenin sosyal ve ekonomik durumuna aşina birinin yaşadığı zorluklar daha aza indirgenebiliyor. Her iki ülkeyi de tecrübe etmiş olmasına rağmen Almanya’da yaşayıp belli bir süre sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapmış biri için alışkanlıklar yer yer çeşitlilik gösterebiliyor.
İyi bir eğitim, düzenli işleyen bir hukuk ve sağlık sisteminin tadına varmış birinin Türkiye’de yaşadığı sıkıntıların başında bunların yoksunluğu geliyor. Temel özgürlüklerin sonuna kadar yaşandığı Almanya’dan Türkiye’ye dönünce sosyal hayatta belli bir bocalama süreci söz konusu oluyor. Ailenin ve yakın çevrenin desteğiyle atlatılabilecek bu değişim süreci bazen olumlu bazen de olumsuz ve geri dönüşle sonuçlanabiliyor.
Maddi ve Manevi Bildiğiniz Her Şey Değişiyor
Değişen manevi alışkanlıkların yanında maddi alışkanlıklar da var. İşsiz kalmak gibi bir lüksünüz artık yok. Almanya’da işsizlik maaşıyla ailesini rahatlıkla geçindirebilen biri (çünkü orada ailenin yükü tamamen ebeveynlerin üzerinde değil, aynı zamanda devlet çocuklara da bakım desteği veriyor) Türkiye’de geçim konusunda sıkıntılar çekebiliyor. Daha planlı ve bilinçli bir kesin dönüş süreciyle atlatabilecek bu sorunu gidermek tamamen sizin elinizde.
Sağlık sisteminde de alışkanlıklar tepe taklak oluyor. Almanya sağlık sistemi standartları konusunda Türkiye’den çok daha farklı. Almanya’da tam teşekküllü bir hastaneye gitmek için önce aile hekiminize başvurmanız ve sizi hastaneye sevk etmiş olması gerekiyor. Fakat Türkiye’de böyle bir durum söz konusu değil. Standartlar açısından daha geri de olsa da Türkiye’de istediğiniz sağlık hizmetini istediğiniz zaman, istediğiniz yerden almakta özgürsünüz.
En Büyük Değişim Eğitim Sistemi
Okumak için can atan bir öğrencinin herhangi bir üniversiteye yerleşebilmesi bile bambaşka bir süreç. Alman eğitim sistemi ve Türk eğitim sistemi arasındaki çarpıcı farklar, özellikle lise eğitimini Almanya’da tamamladıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapan bir genç için üniversiteye yerleşmek istediğinde karşısına çeşitli engeller çıkarabiliyor.
Mesleki eğitime dayalı Alman lise eğitim sisteminden Türkiye’ye geçiş yaptığınızda bazen Almanya’da bitirmiş olduğunuz liseyle denklik sağlanamayabiliyor. Ancak bu açık Açık Öğretim Lisesi aracılığıyla kapatılıyor ve YÖS’e (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) girme hakkınız doğuyor. Sınav sonucunda elde etmiş olduğunuz puanla normal bir Türk öğrenci gibi istediğiniz bölüme yerleşebiliyorsunuz.
Almanya gibi her anlamda daha rahat bir ülkeden, yaşam şartlarının göre daha zorlayıcı olduğu Türkiye’ye kesin dönüş yapmak alışkanlıklarınızı baştan aşağı değiştiriyor. Bu yüzden maddi ve manevi tüm bildiklerinizi unutmanızı ve Türkiye’de yepyeni tecrübelere açık olmanızı tavsiye ediyoruz.
Kesin dönüş kararı vermeden önce Almanya’dan Kesin Dönüş Yapanların İş Hayatında Yaşadığı Tecrübeler konulu yazımızı okuyarak yaşam şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Merhaba Kastamonudan Semra Kılıçer part teim is ariyorum
Turkiyeye gecıcı olarak gelip hıc yatırım yapmadan deneyerek yasayacaksınsonra karar vereceksın burda yasayabılırmıyım. Avrypadaki imkanları bırakıp buraya gelen zaten yaşayamazlar trafık duzenıne bakın yeter. Korna calmaktan başka bişey bilmiyorlar.