Almanca Çağrı Merkezlerinde Kariyer Yapmak İsteyen Kişilere Sunulan İmkanlar Nelerdir?
Türkiye, çağrı merkezi hizmeti ihracatının yüzde 90’ını Almanya’ya yapıyor. İngiltere’deki şirketler için çağrı merkezi üssü konumundaki Hindistan’a benzer bir işlevi Türkiye, Almanya için görüyor.
Pazar Büyüklüğü
Pazar büyüklüğü yaklaşık 5.1 milyar TL olan çağrı merkezi sektöründe Almanca çağrı merkezlerinin konumu yadsınamaz büyüklükte. Ülkemizde Almanya’ya hizmet sunan çağrı merkezlerinin operasyonları gün geçtikçe daha da genişliyor. Dolayısıyla, kariyer sitelerinde Almanca bilen çağrı merkezi çalışanı ilanları da önceki dönemlere göre artış gösteriyor.
Türkiye’de Çağrı Merkezi Rakamları
Türkiye’deki çağrı merkezi sayısı 2 binin üzerindeyken çağrı merkezlerinin faaliyet gösterdiği il sayısı 60’yi geçmiş durumda. 105.000 kişinin istihdam edildiği sektörün yüzde 39’u İstanbul’da, yüzde 12’si Ankara’da, yüzde 5’i İzmir’de, yüzde 44’ü ise diğer illerde gerçekleşmekte. Sektörde çalışanların yaş ortalaması yüzde 26, çalışan kadın oranı ise yüzde 66, bununla birlikte çalışanların yüzde 48’i ise üniversite mezunudur.
Çağrı Merkezi Hizmetleri Eğitimi
Ülkemizdeki pek çok üniversitede Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı bulunuyor. Tüm alanlarda olduğu gibi üniversitede alınan eğitim, başarılı bir kariyerin ilk adımı ve temelidir. Sektördeki istihdamın sürekliliğini sağlamak ve gençleri sektör hakkında bilgilendirmek adına çeşitli eğitim kurumlarında çağrı merkezi hizmetleri ile ilgili programlar açılıyor, üniversitelerde paneller gerçekleştiriliyor, öğrencilerin çağrı merkezlerini ziyaret etmeleri için imkânlar yaratılıyor. Çağrı Merkezleri Derneği’nin hazırlamış olduğu Ulusal Yeterlilikler ile teknik/meslekî eğitim standartlarının ve yeterliliklerin geliştirilmesi, uygulanması ve bunlara ilişkin sertifikasyon, ölçme, değerlendirme ve belgelendirmeye ilişkin kural ve faaliyetler belirlenerek çalışanların kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanıyor.
Ayrıca çağrı merkezlerinde müşteri temsilcilerine işe başlamadan önce birçok önemli eğitim veriliyor. Eğitim verilen konulardan başlıcaları; “Temel Çağrı Merkezi Dinamikleri”, “Çağrı Merkezi Mesleğine Adım Atmak ve Sizi Bekleyenler”, “Temel Satış Becerileri”, “Temel Telefonda Profesyonel İletişim ve Diksiyon” ve “Zor Çağrıları Ele Alma ve İkna Temelleri”.
Çağrı Merkezi Sektöründe Kariyer Fırsatları Sınırsız
Çağrı merkezi sektörü, çalışanları için birçok kariyer fırsatı sunuyor. Çağrı merkezinde çalışmak öncelikle iyi iletişim becerilerine sahip olmayı sağlıyor. İyi iletişim becerilerine sahip olmak sadece çalışma hayatına değil, kişinin sosyal ve özel hayatına da değer katıyor. Sektör içinde tüm çalışanlar için yürütülen eğitim faaliyetlerinin yanı sıra belirli bir işletmede çalışanların gelişimine odaklı geniş çaplı yedekleme ve yetiştirme programları da uygulanıyor.
Bu tür programlar ve eğitimlerin katkısıyla hali hazırdaki çalışanlar bir sonraki pozisyona hazırlanıyorlar. İşletmenin tüm birimleri çağrı merkezine destek verdiğinden bu birimlere de çağrı merkezi çalışanlarından geçişler olabiliyor. Tüm bu olanaklar, gençlere kariyerleri için birçok avantaj sunuyor.
Hizmet Sunulan Sektörler
Çağrı merkezleri, telekomünikasyon, finans, lojistik, toptan-perakende, elektronik-bilişim, sağlık, otomotiv, kamu gibi birçok farklı sektöre hizmet veriyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu sektörler arasına finans ve sigortacılık, kamu, telekomünikasyon ve e-ticaret sektörlerinin de katılacağı öngörülüyor. Çağrı merkezleri, müşteri hizmetleri, tele pazarlama, çağrı dışı arka hizmetleri, teknik destek, tahsilat aramaları, sadakat ve geri kazanım hizmetleri, sosyal medya gibi alanlarda hizmet veriyor. İşsizlik oranının yüksek rakamlarda seyrettiği ülkemizde gençlerin istihdam sorununun çözümü için iyi bir alternatifi sunan çağrı merkezleri pek çok alanda katma değer üretiyor.
Çağrı Merkezlerindeki Pozisyonlar
Çağrı merkezlerinde Müşteri Temsilcisi, Takım Lideri, Süpervizör, Operasyon Yöneticisi, Müdür gibi pozisyonların yanı sıra diğer sektörlerde yer alan insan kaynakları, eğitim, finans, iş geliştirme, kalite, planlama, satış ve pazarlama, kurumsal iletişim, bilgi teknolojileri gibi pek çok alanda iş imkânı sağlanıyor.
Almanya çağrı merkezlerinde kariyer yapmakla ilgili daha fazla bilgi edinmek için Almanca Çağrı merkezinde kariyer yapmak için kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz? konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Bilgi almak isterim duzcedeyim buralarda bu eğitim varmidir
Mrb cagrimerkezlerindeki maaşlar nekadar aca
Bilgi almak istiyorum almanca biliyorum eğitim almak istiyorum sizinle çalişmak isterim
Almanyada dogmus okumus meslegini yapmis veya uni mezunu olmus, neden sadece Call Centerde calisa biliormus gibi bir algi yaratiyorsunuz. Bu Syfanin icerigi tamamen Yurtdissindan gelmek isteyen Gurbetcileri demotive edecek bilgilerle dolu! Elde ettiginiz karneleri bulundugunuz sehirin Konsoloslugundan Denklik yaptira bilirsiniz. Bunu mutlaka yapin yoksa Call Centerlerde cürüyüp gideceksiniz. Kendinizi ederinizden asa görmeyin, Alman sirketöeri var, onlara basvurun. Veya benim gibi Almanyada Calismaya devam edin ama Türkiyede yasayin! Imkanlar, Haklar, ve biraz akil sizede bu firsati dogura bilir.