Kendi ülkesine kesin dönüş yapabilmek başka ülkeye yerleşen her bireyin hayali olmuştur. Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiye bakıldığında genelde Türklerin Almanya’ya yerleşip, sonra kesin dönüş kararı almaya başladıkları görülmektedir. Eğitim, sağlık ve kariyer alanlarında daha kaliteli hizmet almak isteyen Türk vatandaşlar öncelikli olarak Almanya’ya yerleşiyor, kendilerini tatmin olmuş hissettikten sonra Türkiye’den tekrar oturum izni almak için başvuruyorlar. Peki Türkiye’ye yapılacak kesin dönüşlerde oturum izni nasıl alınır? Bu yazımızda sizlerle beraber inceleyeceğiz.
Almanya’da Oturum Hakkınızı Sonlandırmadan Önce 6 Ay Oturum Hakkı
Alman oturum ve yabancılar yasasının maddeleri bünyesinde bulunan ’15 yıldır Almanya’da yaşayan ve süresiz oturum iznine sahip Türk vatandaşlarının resmi olarak 6 aydan daha uzun bir süre ile oturum haklarını öldürmeden yurt dışında yaşamaları mümkündür’ ibaresi, bireylere mağdur olmamaları açısından verilmiş bir haktır. Ülkesine tekrar dönüp yaşam şartlarını gözden geçirebilme şansına sahip olan Türk vatandaşları, kesin dönüş kararını böyle bir deneyimden sonra vermektedirler. Bu oturum 6 ayı geçmediği sürece Almanya’ya tekrar dönüp oradaki hayatlarına devam edebilmektedirler.
Türkiye’de İkamet İzni Süreci Nasıl İşliyor?
Türkiye’de alınacak oturum izni bireyin Alman vatandaşı ve Türk vatandaşı olmasına bağlı olarak değişebiliyor. Almanya’da oturumu olan bireyler için Almanya Devleti sigorta sağlamaktadır. Bunun yanında üniversite eğitimi görmekte olan 25 yaş altı bireylere anne ve baba üzerinden sigorta yapılmaktadır. Aynı zamanda iş sahibi kişiler için işveren sigortalarını düzenli yatırmak durumundadır. Eğer kişi Alman oturumuna sahip olduğu halde Türkiye’ye kesin dönüş yapmayı talep ederse, sahip olduğu bu haklardan vazgeçmiş sayılmaktadır.
Kesin Dönüş Sonrasında Oturum İzni İçin Nerelere Başvurmak Gerekiyor?
Kesin dönüş sonrasında oturum izni alabilmek için, Almanya’daki temsilcilere başvurulabileceği gibi, Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra Göç İdaresi Ofislerine ya da Emniyet Müdürlüklerine başvuru yapılabilir. Verilecek olan oturum izni başvurusunun tamamen ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Ayrıca istenilen belgeler var ise, bunlar da başvuru formuna eklenmelidir. Başvuru formunu doldurduktan sonra, oturum izni başvuru formu, başvuru tarihi, zamanı ve numarası gereken belgelerle birlikte sistem tarafından çıktı verecektir. Başvuru sonuçlanana kadar verilen bu belge ile bireyler yasal olarak Türkiye’de yaşama hakkına sahip olmaktadırlar. Başvuru sonuçlandıktan sonra vatandaşlar oturum iznini almış bulunup, yaşayacakları evlerdeki elektrik, su ve doğalgaz gibi ibareleri üstlerine almaları gerekir.
Almanya’dan Türkiye’ye Kesin dönüşlerde yaşanan problemleri öğrenmek için Almanya’dan Türkiye’ye Kesin Dönüşlerde Yaşanan En Sık Sorunlar Hangileridir? adlı yazımıza mutlaka göz atmayı ihmal etmeyin.
50 sene almanyada kaldım. 70 yaşındayım.Almanyadan,türkiyeden emekliyim.
Turkiyeye gelirken alman yabancılar polisinden bir sene yurt dışında kalacağıma dair yazı aldım. Almanyada ikamet adresim var. Türkiyede 6 aydan fazla kalırsam sağlık sigortası nasıl olacak? Türkiyede 6 ay sigorta geçerli. Ben Türkiyede 6 aydan fazla kalırsam sigorta ne olacak?
Bilgi verirseniz sevinirim. Tsk.ederim
Tmm ben AB vatandaş im,kocam türk vatandaş,Almaniya gitmek istiyoruz,oturum izin ben hemen alabilirim,ailemizi sorun olucak mi yani çünkü kocam turk vatandaş? Ne olucak peki? Çünkü benim oturum izin türkiye çok zor oluyor – ve çok para istiyolar,EĞER bu formamınlar yoksa biz türkiye otururuz,çünkü ben iyi biliyom ne demek gurbet!!!!!