Almanya’dan Türkiye’ye Kesin Dönüşte Yabancı Ülke Vatandaşlığımı Nereye Bildirmeliyim?
Türkiye şartlarında istedikleri hayat kalitesini elde edemeyen vatandaşlar çeşitli sebeplerden dolayı yurt dışında oturumlarını devam ettirmeyi tercih etmektedirler. Bu sebeplerin en temelleri eğitim seviyesi, sağlık güvencesi, ülkenin ekonomik durumu, istihdam oranı ve kültürel sebeplerdir. Almanya’ya yerleşen Türk vatandaşları ihtiyaç ve istekleri konusunda tatminlerini sağladıktan sonra Türkiye’ye kesin dönüş yapmak için başvurmaktadırlar. Kesin dönüş sürecinde vatandaşlık değişimi ise en çok sıkıntı yaşanan alanlardandır. Peki, döndükten sonraki aşamada yabancı ülke vatandaşlığı nereye bildirilmelidir?
Çifte Vatandaşlık Tescili Almak
Türkiye’den Almanya’ya yerleşme durumunda bireylerin seçebileceği 2 adet yol vardır. Bir tanesi Türk vatandaşlığından tamamen çıkarak Alman vatandaşı olmak, diğeri ise çifte vatandaşlık hakkından faydalanmak. Çifte vatandaşlık ise bireylerin daha çok tercih ettiği bir yol olmaktadır. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ikinci bir ülke vatandaşlığı kazanmaya hakları vardır. Ancak bu hakkı kazanabilmek için Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliğine gerekli belgeleri eksiksiz doldurarak başvurması gerekir. Ayrıca bu başvuruda, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığını Koruma Beyanında bulunması bireyler için yasal bir zorunluluk olmaktadır. Çifte vatandaşlık başvuruları onaylanan bireylerin dosyaları nüfus müdürlüğünde tasdiklenerek nüfus kütüğüne kayıtları yapılır. Türkiye’ye kesin dönüş yapıp oturum izni almak isteyen vatandaşların gerekli evraklar ile yine Türkiye içerisindeki başkonsolosluğa gidip, bilgi vermesi gerekir.
Türk Vatandaşlığına Yeniden Kabul Süreci
Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş yaparak Türk vatandaşlığına tekrar geçmek isteyen bireylerin de vatandaşlık kazanması ve oturum izni alması için gerçekleştirmesi gereken birkaç resmi işlem vardır. Kişi, bu işlem için öncellikle Türkiye içerisinde oturumunu gerçekleştirdiği şehir valiliğine, Almanya’da ise dış temsilciliklere bizzat müracaat etmelidir. Müracaat sonrası hazırlanacak belgenin ise Türkiye Cumhuriyeti Bakanlığı’na gönderilmesi gerekmektedir. Bu müracaat ise dosyaya eklenmesi gereken çeşitli belgelerden oluşmaktadır. Bunlar, kesin dönüş yapıp Türkiye’de oturumunu sürdürme isteğini belirten dilekçe, sistemden alınan nüfus kayıt örneği, Alman vatandaşlığının göstergesi olan pasaportla beraber medeni hal belgesi, kişi Türk vatandaşlığından ayrıldıktan sonra medeni hali değiştiyse buna dair bir belge, yine kişi evli ise eş ve çocuk bilgilerini içeren nüfus kayıt örneği ve son olarak hizmet bedelinin ilgili maliye bölümüne yatırıldığını gösteren makbuzdur.
Almanya’dan Türkiye’ye kesin dönüş ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye sitemizde bulunan Almanya’dan Türkiye’ye Kesin Dönüş Yapanların Seçme ve Seçilme Hakkı Var Mı? adlı makalemizden ulaşabilirsiniz.