Çağrı Merkezlerinde Stressiz Bir Ortam İçin Bilmeniz Gerekenler

2021-06-17 —

Çağrı merkezleri çalışma ortamı itibariyle stresli yerlerdir. Çağrı yoğunluğu, destek bekleyen müşteriler, şirket içi cevaplanması gereken mailler, hazırlanması gereken raporlar derken kendinizi aniden bir kaosun içerisinde bulabilirsiniz. Özellikse plansız bir şekilde çalışıyorsanız bu durum içinden çıkılmaz bir hal bile alabilir. Bu da sizi ister istemez stresli durumlara sokabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek içinse önceden alabileceğiniz önlemler mevcut. Peki nedir bu önlemler?

Çalışma Planına Uygun İlerleyin

Çağrı Merkezi çalışanı olmanın ilk kuralı plana uygun hareket etmek. Düzenli çalışma ortamlarına sahip olan çağrı merkezlerinde iş planına uymadığınız veya planın gerisinde kaldığınız zaman sadece kendinizi değil, kendinizle birlikte çalıştığınız ekibi de bir adım geriye atarsınız. Bu da takım liderinizin hiç hoşuna gitmeyecek bir durum yaratabilir. Bu yüzden çağrı merkezinde stressiz bir çalışma ortamının ilk adımı vardiya ve iş planına uygun bir şekilde hareket etmek.

Hedeflerinize Odaklanın

Size verilen günlük veya aylık hedefleri tamamlamak önceliklerinizden biri olsun. Çünkü günün sonunda bunlara göre değerlendirileceksiniz. Bu hedefleri sonraya bırakmak veya başka işlerle kendinizi meşgul etmek size negatif bir dönüt sağlayabilir. Son dakika bırakmayı aklınızdan geçirebilirsiniz fakat bu sizi büyük bir strese sokar ve büyük ihtimalle işleriniz yetişmez. O yüzden size verilen görevleri gün gün yerine getirirseniz ay sonuna kadar sizden bekleneni hatta fazlasını bile yapabilir ve firmanın gözünde daha değerli bir çalışan olursunuz. Dilerseniz kendinize günlük listeler yaparak ilerleyebilirsiniz böylelikle işleriniz yığılmaz.

Ekip Arkadaşlarınızla Sağlıklı İletişim Kurmaya Özen Gösterin

Çalışma ortamında ekip arkadaşlarınız ile kurduğunuz ilişkiler çok önemli. Nihayetinde yaptığınız iş bireysel olmaktan ziyade ekip işidir. Bu yüzden ekibinizle ne kadar iyi iletişim kurarsanız o kadar başarılı ve mutlu olursunuz. Çalışma ortamınızda sürekli iletişim sorunu yaşayan ve birbirini anlamayan insanlar olması hem kendinizi ifade etmenizde sizi zorlar hem de yaptığınız işi zora sokar. Bu yüzden çalışma ortamınızda stresli bir durum yaşasanız bile ekip arkadaşlarınızı önemseyin ve onlarla iletişim kurmanın yollarını arayın. Bunların haricinde onlarla çalışma ortamı dışında da vakit geçirerek duygusal bağlarınızı güçlendirin. Faydasını göreceksiniz.

Kendinizi Açık ve Net Bir Şekilde İfade Edin

İstek ve beklentilerinizi en baştan belirtin. Özellikle neleri yapıp neleri yapamayacağınızı belirtmeyi sakın ihmal etmeyin. Çünkü ilerde sizden istenebilecek işler eğer kabiliyetleriniz dahilinde değilse sizi stres edebilir. Bu gibi durumları baştan belirtmezseniz çalışma ortamınızda sizi anlamadıkları duygusuna kapılabilir ve başka şekillerde kendinizi ifade etmek zorunda kalabilirsiniz.

Çalışma Ortamınızda Rekabet Ve Hırstan Uzak Durun

Rekabet ve hırs her çalışma ortamında olan bir durum. Dozunda olduğu zaman iyi olan bu çekişme bazı çalışanlar tarafından biraz abartılabiliyor. Hal böyle olunca da ister istemez çalışanlar arası psikolojik çekişmeler yaşanabiliyor. Bunun önüne geçmek için kendi işinize, hedeflerinize odaklanmak ve bu gibi çalışma ortamlarının içine fazla girmemek sizi gereksiz streslerden uzak tutar.

Nefes Almayı Unutmayın

Gün boyu aralıksız olarak aynı performansı sergileyemezsiniz ve performansınız düştükçe ruh halinizde buna paralel olarak düşer. O yüzden elinizden geldiğince molalarınızı değerlendirin. Mümkünse terasa veya dışarı çıkıp biraz temiz hava alın. Çalışma ortamından uzaklaşıp biraz kendinizi dinleyin. İş yerinden sevdiğiniz bir arkadaşınızla sohbet edin. Ardından işinizin başına dönün. Bu gibi kısa molalar sizi ruhen ve bedenen rahatlatır. Diğer şekilde gitgide artan gerilimle birlikte stres seviyenizi arttırırsınız.

Özel Hayat – İş Hayatı Dengesine Dikkat Edin

Çalışma ortamınızda stresi azaltmak için yapacağınız en önemli şeylerden biri de özel hayat ve iş hayatı arasında denge kurmak. İş saatleriniz dışında mümkün olduğunca işle ilgilenmeyin. Mesai saatleri dışında sürekli gelen mailleri, aramaları ve işle ilgili konuları takip etmek özel zamanınızıda işe dönüştürecek. Bu da sizi sürekli iş düşünmeye ve iş yapmaya itebilir o yüzden çok acil ve önemli olmadıkça özel zamanlarınızda işinizle ilgilenmemenizi tavsiye ederiz.

Bonus: Stres Yaratan Durumları Belirleyin

Stresin önüne geçmenin en kolay yolu büyümeden önlemini almaktır. Çalışma ortamında sizi stres eden veya stres edebilecek faktörleri düşünün, bir liste hazırlayın ve bunların önüne geçmek için nasıl önlemler alabilirsiniz buna karar verin. Böylelikle hem stresin kaynağını bulmuş olur hem de dışardan bir gözle olaya bakabilirsiniz. Fakat şunu da aklınızdan çıkarmayın bazı şeyleri değiştirmek sizin elinizde olmayabilir bu gibi bir durumla karşılaşırsanız yapabileceğiniz en iyi şey duruma iyi tarafından bakmak ve kabullenmek olabilir.

Çağrı merkezleri ve çalışma ortamı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Almanca Çağrı Merkezinde Çalışma Ortamı başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments