Türkiye’de Alman Vatandaşı Olarak Çalışmak Mümkün Mü?

2021-10-03 —

Yeni bir ülke herkes için yeni bir başlangıç demek. Bir çok insan kariyer yapmak, yeni tecrübeler edinmek, değişiklik yapmak veya farklı sebeplerden ötürü ülke değiştirirler. Türkiye ve Almanya arası yapılan göçlerde ise geliş sebepleri değişebiliyor. Bu sebeplerin arkasında genellikle aile ve ülke özlemi yatıyor. Türkiye’de doğmuş fakat Alman vatandaşlığına geçmiş veya Almanya’da doğup büyümüş Türk-Alman Vatandaşları arasında ise popülerliğini kaybetmeyen bir konu olan ‘‘Türkiye’de Alman vatandaşı olarak çalışmak mümkün mü?’’ sorusunun cevabını gelin hep birlikte inceleyelim.

Türkiye’de Çalışmaya Başlamak İçin İlk Adım: Çalışma İzni

Alman vatandaşları, Türkiye’de çalışma izni alarak istedikleri işte çalışabilirler. Almanya vatandaşları, çalışma izni için başvurularını Almanya’daki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yaparak Türkiye’deki işverenle imzalanmış iş sözleşmesini veya atama/görevlendirme yazısını temsilciliğe ibraz ederler. Başvurunun kabul edilmesi durumunda Türkiye temsilciliği tarafından Almanya vatandaşına bir referans numarası verilir ve Almanya vatandaşı söz konusu referans numarasını Türkiye’deki işverene iletir. Türkiye’deki işveren de PTT’den e-devlet şifresi alarak bu referans numarası ile sisteme girerek çalışma izni başvurusunda bulunur. İnternet üzerinden online olarak yapılacak çalışma izin başvurusunun tamamlanmasının ardından imzalanacak başvuru formu ve dilekçe Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilir.

Başvuru formu ve dilekçenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilmesinin ardından çalışma izni için Alman vatandaşı ve işveren kurumdan gerekli olan ek belgeler talep edilir. Tüm belgelerin iletilmesinden sonra çalışma izni başvurusu sonuçlanan Alman vatandaşına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kararı işverene e-posta yoluyla iletilir. Almanya’dan yapılan başvurularda sonuç, ilgili Türk temsilciliğe de online olarak ayrıca bildirilir. Çalışma izni verilmesi halinde Alman vatandaşın, başvuru yaptığı Türk temsilciliğe giderek çalışma ve ikamet izin harçları ile vize harcını ödemesi gerekir. Alman vatandaşın pasaportuna vize etiketi yapıştırıldıktan sonra kişi Türkiye’ye giriş yapabilir. Ancak söz konusu harçları ödemeden Türkiye’ye giriş yapan yabancıların çalışma izinleri geçerli sayılmıyor. Ayrıca kişi adına düzenlenen çalışma izin kartı PTT Kargo ile işveren adresine yollanıyor.

Alman Vatandaşlarının Bu Mesleklerde Çalışmaları Yasak

Yabancılara Türkiye’de Türk vatandaşlarına tahsis edilen mesleklerin bazılarında çalışma izni verilmemektedir. Bu meslekleri şöyle sıralayabiliriz; fotoğrafçılık, berberlik, bakıcılık, bekçilik, kapıcılık, hizmetçilik, eğlence işleri, şarkıcılık, borsa aracılığı ve simsarlık, elbise, şapka ve ayakkabı üreticiliği, devlet özelinde bulunan maddelerin satıcılığı, rehberlik, inşaat işçilikleri, şoförlük, veterinerlik, eczacılık, dişçilik, ebelik, avukatlık, noterlik, gümrük müşavirliği, özel hastanelerde sorumlu müdürlük ve özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi.

Ayrıca kara suları dâhilinde kaptanlık, balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan vb. ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, çarkçılık, katiplik ve tayfalık da yabancılara yasaklanan meslekler arasında yer alıyor.

Türkiye’de yabancılara yasaklanan meslekler kuralına Türk soylu yabancılar istisnası getirilmiştir. Türk soylu yabancılar çalışma izni alarak istedikleri işlerde çalışabilir ve yabancılara yasaklanan meslekleri serbestçe yapabilirler.

Alman Vatandaşlarının Call Centerda İşleri Hazır

Almanya’dan gelip Türkiye’ye yerleşen ve çalışma izni alarak burada hayatlarını sürdürmek isteyen kişileri çok da fazla seçenek beklediğini söyleyemeyiz. Eğer Almanya’da yüksekokul mezunuysanız ve eğitim sektöründe tecrübeniz varsa Türkiye’de Almanca öğretmenliği yapabilirsiniz. Öğretmenlik, Türkiye’de yabancılara yasak olmayan meslekler arasında en çok rağbet gören mesleklerden biri.

Ancak eğer Almanya’da yüksekokul okumadıysanız ve sabit bir işte tecrübe sahibi değilseniz merak etmeyin, sizin için de işler mevcut. Türkiye’de call center sektörünün yüzde 53’ünü Almanca hizmet veren call centerlar oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki eğer Türkiye’ye çalışmak için gelen bir Alman vatandaşıysanız ve dilinizi kullanarak iyi gelirli bir iş yapmak istiyorsanız call center sektörü tam size göre. Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış, istihdam sayısı 100 bini geçmiş ve her geçen gün gittikçe büyüyen bir sektörde iş bulamamanız işten bile değil. Üstelik böyle bir işte SGK güvencesi de güzel bir bonus olacaktır.

Türkiye’de çalışmak isteyen Alman vatandaşları için yazdığımız Almanya’dan Kesin Dönüş Yapan Kişilerin Hayat Standartlarında Neler Değişiyor? konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Genco
Genco
3 yıl önce

Mrblar benimde bir sorum olacakti ben avusturya grazda yasiyorum oranin vatandasi degilim vizem var sadece bende türkiyede calisabilirmiyim o aylik belgeleride alsam oraya götürsem sorunsuz vize alabilirmiyim acaba