Türkiye’de çalışma izni alma konusu uzaktan oldukça zor görünüyor olabilir. Fakat sürecin içine girdiğiniz zaman aslında göründüğü kadar zor olmadığını söyleyebiliriz.
Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de yurt dışından gelen yabancı ülkelerin vatandaşlarına çalışma izni konusunda belirli yaptırımlar uyguluyor. Fakat Türk Hükümeti bu konuda kendi vatandaşlarıyla eşit şartları yabancı vatandaşlara da sağlayarak çalışma izni konusunda elinden geleni yapıyor. Peki tüm bu süreci ele aldığımızda Türkiye’de çalışma izni başvurusu nasıl yapılıyor?
Çalışma İzni Başvurusu İçin İlk Yapılması Gerekenler
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işlemleri gerçekleştirilen çalışma izni ile ilgili ilk yapılması gereken işveren veya işveren vekili tarafından PTT’den alınmış bir e-Devlet şifresi ile e-Devlet Kapısına’na çalışma izni ile ilgili olarak başvuru yapılması. Çalışacak olduğunuz şirket yetkilisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı sektörel şartlara göre başvurunuzu yapabilirler.
Yabancı vatandaşlar yurt dışından çalışma izni için ilk başvuruyorlarsa uyruğunda bulundukları veya sürekli ikamet ettikleri ülkedeki Türk Temsilciliklerine çalışma izni başvurularını yapmaları gerekiyor. Başvuruyu yaparken mutlaka Türkiye’deki işverenle imzalanmış olan iş sözleşmesininde evraklar içerisinde bulunması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Bakanlık tarafından En geç otuz gün içerisinde sonuçlandırılan çalışma izni, olumlu sonuçlandığı takdirde yabancı vatandaşa işveren tarafından e-Devlet Kapısı üzerinden yapacak olduğu başvurusunda kullanması için bir referans numarası verilir. Referans numarasını aldıktan sonra en geç 10 gün içerisinde e-Devlet Kapısı üzerinden çalışma izni başvurusunun yapılması, sistemdeki başvuru formunun doldurulması ve işveren tarafından hazırlanan başvuru dilekçesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na işveren tarafından iletilmesi gerekiyor.
Yurt içinden yapılan çalışma izni başvuralarına gelecek olursak, İçişleri Bakanlığı’ndan en az altı ay süreyle ikamet izniniz olması ve bu iznin süresinin sona ermemiş olması gerekiyor. Yine burada işveren veya işveren vekilinin e-Devlet üzerinden sizin başvurunuzu yapması gerekiyor. Çalışma izni başvurusunun tamamlanması halinde sistem üzerinden başvuru formu ve işveren tarafından hazırlanan başvuru dilekçesi formunun imzalanarak en geç 6 gün içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletilmesi gerekiyor.
Çalışma İzni Başvurusu İçin Hangi Belgeler İsteniyor?
Çalışma izni başvurunuzu yaparken eksik belge teslim etmeniz süreci uzatabilir. Eksik belgeleriniz ile ilgili gelen her geribildirim ise belgelerin tamamlandığı günden itibaren değerlendirme sürecini yeniden başlatabilir. Yani bu da size günler hatta haftalar bile kaybettirebilir. Bu yüzden size ait belgeleri karşı tarafa eksiksiz bir şekilde teslim etmeye gayret edin. Peki çalışma izni için hangi belgeler gerekli?
İlk olarak sizden istenen belge eğer yurt içinden başvuru yapıyorsanız. En az altı ay süreli oturum izni örneğiniz. Eğer oturma izniniz yok ise ikamet ettiğiniz ülkede bulunan Türkiye Temsilciliklerine iş sözleşmenizi gösteren belge ile başvurmanız gerekiyor. Fakat Kilit personel statüsünde biriyseniz Türkiye’de legal olarak bulunduğunuzun kanıtlanması halinde çalışma izni başvurunuzu doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapabilirsiniz. Kilit personel statüsünde olan kişilerin Türkiye dış temsilciliklerinden çalışma vizesi alarak Türkiye’ye giriş yapmaları gerektiğini unutmayın. Ardından pasaport örneğinizi ve onaylı bir çevirisini sizden istenen belgelerin olduğu dosyaya eklemeniz gerekiyor. Eğer varsa onaylı diplomanız veya geçici mezuniyet belgenizin bir örneği.
Çalışma izni başvurusunda sizden istenen (eğer özel durumunuz yok ise) standart belgeler bunlardan ibaret. Eğer belgelerinize eksiksiz bir şekilde hazırlar ve işvereniniz de kendi belgelerini eksiksiz bir şekilde hazırlayarak ilgili yerlere zamanında iletirse çalışma izni başvurularınız konusunda herhangi bir problemle karşılaşmaz ve olumlu bir sonuçla süreci tamamlayabilirsiniz.
Türkiye’de çalışmaya başlamadan önce mutlaka okumanız gereken Almanca Call Center Çalışma Saatleri konulu yazımıza göz atmayı unutmayın.